-Porady na przygotowanie ślimaka:
Zahibernowane, wypróżnione i czyste ślimaki wybudzamy, przekładając je do miski z ciepłą wodą (około 3 minuty).
Gdy zauważymy, że ślimaki się wybudzają i wychodzą zaczerpnąć powietrza, przekładamy je do kolejnego głębokiego naczynia.
Kolejno zalewamy je roztworem wody z solą aby pozbyć się śluzu i mieszamy około 2 minuty. Nie należy przetrzymywać ślimaków w solance dłużej, gdyż spowoduje to zatrucie i śmierć ślimaka. Opłukujemy je ze śluzu pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ślimaki i wyciągamy tuszkę z muszelki, do tej czynności używamy wykałaczki lub specjalnych widelczyków (przy gatunku Helix Aspersa Maxima należy odciąć większa część układu pokarmowego, zostawiamy samą nogę)
Tuszki ślimaka przekładamy do uprzednio przygotowanego bulionu, który osiągnął temperaturę wrzenia, gotujemy do 1,5 godziny. Pozostawione muszelki myjemy i gotujemy przez godzinę w wodzie z solą, przydadzą nam się do niektórych potraw, przepisy znajdziecie poniżej 🙂
Życzę udanej przygody kulinarnej i pysznych potraw.
-Przepisy ślimaków w muszelce
-Przepisy ślimaków bez muszelki (tuszka)
Ślimaki w sosie śmietanowo-czosnkowym