Zupa Hiszpańska

Składniki:
1 kg ślimaków Muller lub Maxima
400 gram żeberek wieprzowych
200 gram kiełbasy chorizo
200 gram czerwonej fasoli z puszki (lub wcześniej namoczona)
200 gram cukinii
2 litry bulionu
3 posiekane ząbki czosnku
2 pomidory
2 marchewki
2 ziemniaki
2 cebule
1 papryka
1 łyżka kolendry mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki
olej

Sposób przygotowania:

Żeberka przesmaż w garnku na lekko rozgrzanym oleju.
Kiełbasę chorizo podsmaż w tym samym garnku, razem z żeberkami. Następnie pokrój marchew w pół plastry, cebule oraz paprykę w kostkę i dodaj je do mięs.
Wszystko razem smaż kilka minut. Dodaj przyprawy (ostrą paprykę, czosnek i mieloną kolendrę) oraz pokrojone w kostkę pomidory.
Całość zalej 2 litrami bulionu.
Dodaj ślimaki ugotowane zgodnie z naszą radą.
Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj, wraz z czerwoną fasolą do zupy, po czym gotuj ją przez około 40 minut.
Na koniec pokrój cukinię w pół plastry, dodaj do zupy i gotuj ją jeszcze tylko 5 minut. Gotową zupę dopraw, w razie potrzeby, odrobiną soli do smaku.

 

Powrót do przepisów