Ślimak od kuchni

Ślimak jako forma pożywienia na ogół kojarzy się z Francja ale występowały również w staropolskich księgach kucharskich z 16 wieku.

W starożytnym Rzymie traktowane były nie tylko jak posiłek, ale także jak produkt o właściwościach leczniczych i afrodyzjak.
Sięgając daleko wstecz muszle niektórych gatunków ślimaków służyły kiedyś jako monety w handlu między ludnością zamieszkującą obszary nad Oceanem Indyjskim.
W obecnych czasach pozostało nam rozkoszować się tym wysokobiałkowym mięsem

IMAG0778 — kopia

Obecnie jest duża moda na konsumpcje ślimaków
W Europie popularne są we Francji, gdzie uchodzą za przysmak oraz w Portugalii, Hiszpanii i Włoszech.

Ślimaki można przyrządzać na różne sposoby np.
-Muszelki ślimaka można nadziewać farszem
(Jak na zdjęciu)
-Smażyć lub gotować same tuszki wyciągnięte
z muszelki
-Dusić lub gotować w sosach czy zupach

> Przepisy <

IMAG2990 przerobione