Wartości odżywcze

Mięso ślimaka posiada dużo więcej zalet niż inne mięsa konsumpcyjne. Występują w nim korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe ( takie jak omega 3), aminokwasy oraz składniki mineralne, które są łatwo przyswajalne dla organizmu człowieka. Wyróżnia się również wysoką zawartością protein i niską zawartością tłuszczu ( ok. 1% ). Spożywanie mięsa ślimaków jest bardzo korzystne dla organizmu, gdyż zapobiega miażdżycy i zakrzepicy oraz obniża poziom cholesterolu. Mięso to zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i sercowo – naczyniowy naszego organizmu. Aminokwasy zawarte w białkach pomagają w odbudowie uszkodzonych tkanek układu pokarmowego, a wapń i żelazo w leczeniu gruźlicy i krzywicy.
Śluz pozyskiwany ze ślimaków wykorzystywany jest do kremów pielęgnacyjnych. Dzięki zawartości naturalnego kolagenu, alatoiny oraz kwasu glikolowego pomaga w regeneracji skóry, gojeniu się blizn oraz usuwaniu rozstępów i zmarszczek.

Składniki

Wartości

Kalorie 76 Kcal
Węglowodany 2%
Białko 15%
Witamina c 15 mg
Jod 0.0006 mg
Woda 82%
Lipidy 0.8%
Wapń 170 mg
Żelazo 3.5 mg
Magnez 250 mg
cynk 2.2 mg

 

Wartość energetyczna dla 100 gr.

Mięso ślimaka 60-80 kcal
Ryba 70-80 kcal
Kurczak 150 kcal
Wołowina 230 kcal
Wieprzowina 260 kcal